вторник, 31 марта 2020 г.

«Навчання вдома: практичні поради для батьків»

1. Навчання як гра. Педагоги і психологи рекомендують починати перші заняття в ігровій формі. Не потрібно відразу садити дитину за зошит або за книгу. Рахувати починайте під час  гри: «давай порахуємо кубики», «давай дізнаємося, скільки на дереві сидить ворон» та інше. Починати вивчати букви також бажано в звичних побутових ситуаціях, наприклад, під час походу в магазин. Завдання батьків - зацікавити дитину процесом навчання.
2. Міні-уроки. Перші заняття повинні тривати не більше 15 хвилин

.3. Метод пряника. Хвалити дитину потрібно не тільки за правильні відповіді, але і за прагнення вчитися. Заохочуйте і мотивуйте тягу до знань приємними бонусами: «Давай зараз почитаємо і потім подивимося мультик». Ніколи не сваріть і не карайте малюка, якщо він відмовляється читати або у нього щось не виходить. 
4. Зміна діяльності​. Важливо пам'ятати, що у дітей надзвичайно рухлива психіка. Всидіти на місці 15-20 хвилин для них складно, не кажучи про те, що і не корисно. Чергуйте заняття з читання чи письма з активними іграми, фізичними навантаженнями, математику з малюванням і т.і.
5. Повторення - мати навчання​. Не переходьте до нового матеріалу, поки малюк не засвоїть попередній. Після початку нових «уроків» повертайтеся до вивченого. Практикуйте повторення не тільки під час уроків. Наприклад, під час прогулянки попросіть дитину згадати таблицю множення.
6. Використовуйте практичні заняття. Діти погано засвоюють матеріал в теорії, тому все нове підкріплюється практикою і візуалізацією. Обирайте книги з яскравими ілюстраціями, використовуйте практичний матеріал.
7. Підбирайте навчальний матеріал відповідно до чинної програми. Заняття з математики Підрахунок і елементарні математичні дії розвивають мислення і логіку дітей. Обов'язково необхідно практикувати уроки математики вдома. Ось поради з організації такого навчання:
• Починайте рахувати знайомі предмети в ігровій формі: цукерки, фрукти, іграшки. Поступово переходьте на спеціальні картки і рахункові палички.
• Вивчайте прийоми додавання і віднімання на прикладі предметів: 5 яблук + 1 = 6 яблук, 2 цукерки - 1 цукерку = 1 цукерка. Обов'язкова візуалізація.
• Вивчайте предмети геометрії на прикладі знайомих предметів і під час їх промальовування.
• Перетворіть приклади в захоплюючу гру. Уроки письма У школі діти досить багато пишуть, тому важливо підготувати кисть малюка до навантажень.
• Починайте уроки письма з 5-хвилинних занять, поступово збільшуючи час до 15-20 хвилин.
• Тренуйте кисть за допомогою промальовування предметів спочатку за шаблоном, потім самостійно. • Розвивайте дрібну моторику з 2 років: ліплення з пластиліну, м'яке тісто, перебирання крупи, вирізання по контуру.
• Навчання письма починайте з друкованих літер.
• Виконуйте гімнастику для пальців. Уроки читання Вивчення букв і читання - це основа формування словникового запасу дитини, вміння спілкуватися. Тільки тоді можна переходити до вивчення інших предметів, коли малюк навчиться читати.
• Починайте читання з вивчення букв алфавіту: показуйте літери на вивісках, ліпіть їх з пластиліну, промальовуйте.
• Створюйте асоціації з буквами, використовуйте порівняння: Б - будинок, В - вікно.
• Надійно зафіксуйте навчання літери її пошуком.
• Навчайте дитину переказувати прочитаний текст, повторюйте слова героїв, тренуйте пам'ять. Уроки творчості Якщо дитина не відвідує творчі гуртки, необхідно вдома кожен день займатися творчістю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

 Доброго дня, шановні батьки. Зайдіть за посиланням https://docs/google.com/forms/d/14010VY4w85tbUpjYrirfLprtUGoXDPQLxF5aquCmuo/edit 

Повідомлення